Интервю с издателя на ОХ Картите и водещ на много уъркшопи и семинари – Мориц Егетмейер

Дата: 14 март 2017

Бихте ли ни разказали малко повече за себе си?

Роден съм през 50-те години в Германия. Като повечето хора от моето поколение, бях силно социално ориентиран и бях заинтригуван да избера професия, свързана със социална или терапевтична работа. Брат ми и сестра ми, които са по-големи от мен, също избраха професии в социалната сфера. Сестра ми е социален работник, а брат ми е психиатър. Така че това е нещо, което е много характерно за моето семейство, както и за моето поколение. Децата и внуците ми избраха други професии, но аз вярвам, че това е част от свободната воля и възможността да промениш света.

​След като завърших гимназия, имах две възможности – да служа в армията или да се занимавам със социална работа. Избрах социалната работа. Започнах в една малка психиатрична клиника, много близо до мястото, където съм роден. Бях само на 20 години, когато започнах работа там и прекарах година и половина на това място. Научих много за вътрешните сили на човека, имах страхотен учител и реших, че искам да уча „Психология“. След това заминах в Америка, попътувах и избрах да кандидатствам в един университет в Канада. След бакалавърската си степен в Канада, заминах да уча в Охайо, където завърших магистратура и проведох обучението си като психотерапевт. Подходът в института там беше доста еклектичен, но основните аспекти, в които се специализирах, бяха гещалт, сънища, митология.

​Как започна всичко с „ОХ Картите“ и как това се превърна в мисия за Вас?

След магистратурата си останах да живея в Канада за още две години, които прекарах на един остров. На този остров срещнах Ели Раман. С него имахме много общо, той беше артист, но също така беше преминал и някои от курсовете, които аз бях завършил. Още от младостта и по-нататък, през целия ми живот, най-важната цел за мен, като човек и като професионалист, бе да постигна Автентичност. И когато видях ОХ Картите, които Ели тъкмо беше сътворил, бях много заинтригуван и впечатлен. Ели беше принтирал картите в ограничен тираж, само за споделяне сред близки и приятели. Когато си тръгнах от острова, казах на Ели, че ще взема картите и ще намеря някой в Германия, който да ги публикува, тъй като са страхотни. В продължение на година търсих издател, който да се реши да ги публикува, но така и не се намери някой, тъй като всички ги намираха за интересни, но не смятаха, че това е добра бизнес инвестиция. Тогава аз реших да ги публикувам. Първоначално създадох само немска и английска версия, след това нещата постепенно се развиха. И така започна моето приключение с „ОХ Картите“.

Вие правите тренинги с картите по целия свят. Кое е универсалното в този инструмент?

Това е много хубав въпрос. Смятам, че това е „човешкият елемент“ в нас, който е много по-основен от културата, религията или други характеристики на идентичността. Това е желанието да опознаеш себе си и да принадлежиш към група. Желанието за уважение и достойнство. Всичко това обединява хората, навсякъде където съм бил, без значение дали са китайци, американци или европейци. „ОХ Картите“ докосват и се свързват именно с тази част от човешката природа. И това не е някакъв „гуру“-инструмент, който да казва „Използвайте само мен и нищо друго“. Това е инструмент, който е приятел с други инструменти и умения и позволява на всички практикуващи да упражняват съвкупността от знания и умения. Това е много ценно качество на картите и затова те толкова лесно могат да бъдат адаптирани както за терапия, така и за работа в училище, в творчески курсове, в театъра, в танците, в тренинги за социални умения, за медитация, в бизнеса и още много други сфери.

А има ли някакъв определен тип хора, които посещават тренингите с „ОХ Картите“?

В самото начало това бяха любопитните, търсещите хора, хората, които харесват приключения и предизвикателства. Това бяха първите хора, които откриха ОХ Картите в търсене на по-задълбочено опознаване на себе си и на света около тях. В последствие професионалистите ги припознаха като мощен инструмент, който много деликатно и същевременно бързо изважда актуалното за даден човек. Така че след любопитните, дойдоха професионалистите от различни сфери. Имал съм много интересни заявки за картите. Например един фризьор, който поръча 9-10 колоди. Когато го попитах за какво ще използва картите, той отговори: „Като средство, с което клиентите ми да достигнат до решение каква визуална промяна искат.“ Много забавно! Но ето, че работи в много аспекти.

Бихте ли ни споделил някаква забавна или интересна случка, по време на тренингите?

О, има толкова много! Забавни, впечатляващи, дори необикновени. Ще ви споделя една случка, свързана със Синхроничността. Синхроничността е нещо, което се случва и то е свързано с друго нещо, което се случва през това време и ние не знаем защо. Имах уъркшоп в един институт за терапия на деца и юноши.Сред участниците имаше двама терапевти, които бяха двойка, семейство. Участниците бяха разделени на две групи и през целия тренинг двамата терапевти от двойката стояха разделени, всеки в отделна група. В сутрешната сесия ддаох на всички едно упражнение с една определена колода карти и това, което се случи, беше, че и двамата изтегляха едни и същи карти, като тези на партньора си, който беше в другата група и седеше на друга маса. Помислих си, че това е много интересно, но може да е просто съвпадение и не му отдадох толкова голяма важност. В следобедната сесия това се случи отново! И двамата, по едно и също време, изтегляха едни и същи карти. И това беше много впечатляващо. Веднъж да се случи – ок, може би е съвпадение, но втори път – това е Синхроничност.

Предстои Ви да водите тренинг в София другата седмица (25-26 март 2017). За пръв път ли идвате в България? Били ли сте тук преди и какви очаквания имате?

Да, това ще е първото ми посещение на България и го очаквам с нетърпение. Много съм щастлив и ви благодаря, че ме поканихте и организирахте този тренинг. Много бих искал да опозная емоциите и мисленето на българските участници в тренинга. Аз съм пътешественик и изследовател на емоционални светове и често ходя в страни, които посещавам за първи път и се потапям в атмосферата на това какво вълнува, тревожи хората там, какво ги радва, за какво копнеят, какви са страховете им. И това е огромно богатство за мен. Така че, това е и което си пожелавам да ми се случи и с вас в София.

А какво могат да очакват участниците от този тренинг?

Участниците ще се запознаят с историята и теорията за ОХ Картите, ще научат различни упражнения от всички колоди на „ОХ Картите“ – за лична или за професионална употреба. Ще се запознаят и обучат практически в етиката на „ОХ Картите“. Ще се фокусираме върху активното слушане. Защото активното слушане всъщност е много по-трудно за научаване от говоренето. В терапевтична среда, това е централно умение и трябва да бъдем много внимателни. И това ще им даде още един инструмент, който да добавят в своята професионална или личностова палитра.

Много Ви благодарим за това интервю!

Ще очакваме с удоволствие тренинга Ви на 25 и 26 март, 2017 г. в София. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
Email