ОХ сънища

Паулина Върбанова
Милена Петреска

Разкажете ни за вас – като личности, като търсения и в професионален план.

Паулина: Казвам се Паулина Върбанова. Работя в IT сферата. Занимавам се с психодрама вече осем години. Търсенията ми са в тези две сфери. Намирам общо между двете. Например, изпълнявайки една програма, и в едната и в другата сфера, се стига до един резултат; ако искаме да получим друг резултат, трябва да променим логиката и действията.

Милена: Аз съм Милена Петреска. Занимавам се с психология и психодрама от осем години. С Паулина се обучавахме заедно в метода на психодрамата и от там се развихме като двойка водещи. Работя в бизнес сектора на административна позиция. Търсенията ми са в посока как хората могат да се справят по-лесно с травмите и тревожностите, които всеки човек има.

Бихте ли ни споделили за „ОХ Картите“ – какво представляват, за какво се използват?

Милена: Това са визуални стимули, чрез които получаваме информация, с която се свързваме с Несъзнаваното си. Различните колоди карти могат да се използват за различни неща, като всеки човек може да си намери начин за ползване. Дори могат да се използват и като настолна игра за хора, които не искат да анализират и черпят от тази информация. Професионално, помагат като проективен метод, за асоциации, вадене на заявки, бързо събиране на информация. Нямат нищо общо с картите „Таро“. Това не са карти, които „гадаят“ или „виждат в бъдещето“. „ОХ Картите“ не виждат нищо, но ни помагат на нас самите да видим разни неща. Подходящи са за абсолютно всеки, включително и за работа с деца.

Паулина: За мен „ОХ Картите“ са ценни с това, че могат да се използват както за индивидуална, така и за групова работа, а също и за самостоятелно ползване. Могат да се задават въпроси при работа с картите. Ако самият ти си настроен да откриеш отговор, можеш да го направиш. Картите спомагат с това, че са доста наситени на символи, концентрирани с информация, самите колоди са тематични и това позволява да се използват в различни моменти и с различна цел – за изразяване на емоции, тълкуване на сънища, разказване на истории.

Твърдите, че ОХ Картите са подходящи за всички хора. Бихте ли ни дали пример за това как картите могат да бъдат използвани за конкретна общност, например в IT работна среда?

Паулина: В момента един от доста популярните методи за работа в IT сферата е Agile. Това е метод на работа, който се използва за по-бързо действие в по-кратък период от време. Подтикват се специалистите да грешат дори по-бързо, за да могат по-бързо да поправят грешките си. Според мен картите могат да бъдат полезни в този процес, тъй като той включва няколко етапа – например planning срещи, на които се предвиждат неща, retrospective срещи, на които се разглеждат проблемите на екипа – технически и не само. Картите биха били полезни за ангажираността на хората, тъй като има много проблеми за решаване. В някакъв логичен и рационален процес да се включи нещо много абстрактно и ангажиращо, защото всеки може да асоциира едни символни картини и това да е полезно в процеса на работа, следвайки процеса на игра.

В рамките на Шестия Психодрама фестивал в гр. Пловдив, вие направихте един уъркшоп с „ОХ Картите“, който нарекохте „ОХ Сънища“. Бихте ли ни разказали малко за този уъркшоп?

Паулина: Избрахме темата за сънищата, защото ни вълнува от известно време. Вече имаме няколко уъркшопа за сънища, които сме водили заедно на различни места. Сънищата ни интригуват, тъй като не са рамкирани, има много психологически теории за тях, носят информация, която е зашифрована. Уъркшопът беше много приятен. Бяхме средно голяма група. В рамките на час и половина успяхме да се доближим до съществуващи или сега създадени сънища и да ги разгледаме с помощта на „ОХ Картите“.

Милена: Дойдоха хора от всякакви възрасти и професии. Това, което ги събра при нас, беше общото им вълнение към сънищата – това, което ни е антропологично заложено поколения назад – да се вълнуваме от този свят – на сънищата, защото всички сме част от него и го виждаме. Свят, който ни дава много свобода, да сме по-смели, да правим неща, които в реалността не можем. Ние създаваме пространство, в което хората много лесно могат да се свържат със своя съновен свят.

А вие какво сънувахте последно?

Паулина: Едно сатенено мъжко сако, което трябваше да пасне с дънков гащеризон. Нямаше лица или действия. Това, което ме събуди, беше един воал, който ги отне и ми звънна алармата след около секунда.

Милена: Посрещах извънземни на една тераса. Не видях самите извънземни, но идваха космически кораби, които преди това мислих, че са звезди. И беше един от онези сънища, в които имаш силно усещане за реалност. И беше много приятно преживяване да чувствам като реалност това да посрещам извънземни.

Какво ще пожелаете на нашите сънуващи читатели?

Паулина: Да продължават да търсят отговори и да не спират да си задават въпроси.

Милена: Нека с „ОХ“ да направим „АХ“!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
Email